دستورالعمل برگزاری هفته های
قرآن و عترت (علیه السلام)
در استانهای
کشور
آخرین ویرایش پس از اصلاح ساختار
وزارت
فرهنگ و ارشاد اسلامی
معاونت
قرآن و عترت
دفتر
تبلیغ و ترویج
مقدمه*********
در نظام اعتقادی ما مسلمانان، قرآن و عترت از اهمیت و جایگاه خاصی برخوردار است. زندگی فردی و اجتماعی ما با این دو معنا و مفهوم مییابد؛ بدیهی است در چنین فرهنگی جایگاه قرآن و عترت در متعالی ترین درجات قرار میگیرد. حاکمیت قرآن و آموزههای قرآنی در جامعه، آرزوی دیرینه مسلمانان است که با انقلاب اسلامی در ایران عزیز ما تحقق پیدا کرد.
تداوم حرکت در مسیر قرآن و عترت از اصول اساسی و ارزشمندی است که نیاز به حمایت و نظارت جدی دارد؛ از مهمترین وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توجه به قرآن و عترت و تلاش برای بسط و گسترش فعالیتهای مربوط به آموزههای دینی در تمام سطوح جامعه است. از این رو معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به اســتناد بند 1و 4 ماده 1 قانون "اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی" به منظور تحقق منویات بنیانگذار نظام مقدس جمهوری اسلامی و رهبر معظم انقلاب اسلامی مدظله العالی، اهداف، سیاستها و راهبردهای منشور توسعه فرهنگ قرآنی، معاونت قرآن و عترت به عنوان مروج فرهنگ قرآن و سیره معصومین (علیهم السلام )، در نظر دارد با کمک گرفتن از ظرفیت همه دستگاههای اجرایی کشور ، در قالب یک طرح ملی، هفتههای قرآنی را در استانهای سراسر کشور برگزار نماید اقدام به برگزاری « هفته قرآن و عترت » در استانها با شرایط و مقررات ذیل مینماید.
ماده 1: کلیات
الف) اهمیت و ضرورت
براساس قانون اهداف و وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی"رشد فضائل اخلاقی" و "رواج فرهنگ و هنر اسلامی" از اهداف اساسی این وزارتخانه است و به عنوان متولی امر فرهنگ، مسئولیت توسعه فرهنگ عمومی کشور را برعهده دارد. یکی از جنبههای مهم و تفکیکناپذیر فرهنگ ایرانی، اسلامی بودن و قرآنی بودن آن است. بنابراین، لازم است وزارت متبوع نسبت به رصد کلیه فعالیتهای فرهنگی کشور در سطوح ملی و بینالمللی توجه ویژهای داشته باشد.
ب) تعاریف
- شورای فرهنگ عمومی استان
به استناد مصوبه جلسه 581 مورخ 29/1/1385 شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای فرهنگ عمومی استان، میتواند ذیل مسائل فرهنگ عمومی، از جمله فعالیتهای قرآنی و به منظور تحقق اهداف، سیاستها و راهبردهای توسعه فرهنگ در استانهای سراسر کشور با ایجاد هماهنگی بین دستگاههای دولتی، موسسات و گروههای فعال غیر دولتی برای همافزایی و ارتقای فعالیتهای فرهنگی (قرآنی) درسطح استانها تشکیل و موضوع تحقق فرهنگ عمومی (خاصه و از جمله امور مرتبط با قرآن) را در نظام مدیریت و تصمیمگیری و برنامهریزی استان تقویت و گسترش داده تا امکان ترویج آیات و مفاهیم قرآن در حوزه فرهنگ عمومی ذیل شورای فرهنگ عمومی سراسر کشور محیا باشد.
هفته قرآن و عترت(ع )
این برنامه، با هدف تولید و ارائه دستاوردهای قرآن و عترت (علیه السلام) و جلب مشارکت کلیه دستگاههای اجرایی دولتی و مراکز و موسسات غیر دولتی در استانهای کشور به مدت یک هفته برگزار میگردد.
تبصره 1: زمان برگزاری هفته قرآن و عترت(علیه السلام) در هر استان با توجه به اعلام آمادگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تعیین و برگزار خواهد شد. چنانچه شروع برخی از فعالیتها همزمان با هفته قرآن و عترت باشد و بیش از یک هفته به طول انجامد مغایرتی با تعریف فوق نخواهد داشت.
ـ فعالیتهای هفته
فعالیتها و برنامههای این هفته شامل: اجرا، ارائه و به نمایش گذاشتن مجموعه برنامهها، دستاوردها و محصولات فرهنگی وهنری، همایشها، نمایشها، نمایشگاهها، جشنوارهها، مسابقات و سایر فعالیتهای مرتبط با حوزه قرآن و عترت (علیه السلام ) است که در طی حداقل 3ماه در قالب عناوین وموضوعات اعلام شده در فرخوان در سطح استان توسط اشخاص حقیقی و حقوقی یا موسسات ودستگاههای دولتی و غیر دولتی انجام میگیرد.
ماده 2: اهداف
الف) ترویج و تبلیغ قرآن و عترت(علیه السلام ) در حوزههای مختلف.
ب) معرفی دستاوردها و توانمندیهای علوم قرآنی در استان.
ج) ارتقاء سطح کیفی و کمی فعالیتهای قرآن و عترت (علیه السلام) .
د) ایجاد ارتباط با سایر حوزههای استانی فعال در حوزهی قرآن و عترت (علیه السلام).
هـ) تقویت و توسعه تعاملات و هم اندیشی بین ادارات، مراکز، نهادهای مردمی و موسسات قرآنی استان.
و) جریان سازی قرآنی وعترتی (ع) در بین اقشار مختلف و ایجاد تحرک و انگیزه در میان دستگاهها، نهادهای مردمی، ادارات و مراکز دولتی و غیر دولتی.
ز)بهرهمندی از توان، امکانات و استعدادهای دستگاههای اجرایی دولتی و نهادهای مردمی در حوزه قرآن و عترت استانها.
ماده 3: ارکان برنامه هفته قرآن و عترت (ع)
الف) شورای سیاستگذاری
با توجه به شرح وظایف شورای فرهنگ عمومی در توسعه فرهنگ عمومی در سراسر کشور و عضویت حداکثری مدیران دستگاههای اجرایی در آن، شورای موصوف به عنوان شورای سیاستگذاری در برنامه « هفته قرآن و عترت(ع) » عیناً با همان ساختار اصلی تعیین میگردد.
تبصره 2: طرح برگزاری « هفته قرآن و عترت (ع) » در استان توسط مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در این شورا مطرح میگردد تا ضمن اطلاع رسانی به دستگاههای عضو، نسبت به بررسی و تصویب وابلاغ این طرح اقدام نماید.
ب) وظایف شورای سیاستگذاری هفته قرآن و عترت (ع)
1- تعیین شعار هفته قرآن و عترت (ع) به تناسب زمان و مکان .
2- تعیین سیاستها و جهتگیری کلی برنامهها در استان.
3- زمینه سازی برای جلب مشارکت کلیه دستگاهها و مراکز اجرایی دولتی و غیر دولتی در برگزاری هفته قرآن و عترت(ع) در راستای همافزایی فعالیتهای قرآنی .
4- تعیین خط و مشی مناسب به منظور حمایت مادی و معنوی در سطح استان .
5- نظارت عالی و ارزیابی عملکرد دستگاهها و نهادهای دولتی و غیر دولتی مشارکت کننده در این برنامه .
6- تصویب سیاستهای لازم به منظور ایجاد بستر و فراهم آوردن زمینههای لازم برای استمرار این برنامه در سنوات آتی .
7- هدایت دستگاههای عضو در جهت بسیج امکانات و افکار عمومی در ارتقای سطح کمی و کیفی این برنامه برای تأثیرگذاری آن بر اقشار مختلف جامعه و سطح فرهنگ عمومی .
تبصره3 : جلسات این شورا 3 ماه قبل از اجرای برنامه هفته قرآن و عترت با هماهنگی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و دعوت کتبی امام جمعه و نماینده محترم ولی فقیه به عنوان رئیس شورا برگزار میشود و مصوبات شورا با ابلاغ استاندار برای کلیه دستگاههای اجرایی استان لازمالاجرا است.
تبصره 4: در صورت عدم تشکیل شورای فرهنگ عمومی استان، طرح برگزاری این هفته رأسا" توسط مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در"ستاد برگزاری هفته قرآن و عترت(ع)" مطرح و مصوبات طی تنظیم صورتجلسه توسط مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به عنوان رئیس ستاد، برای دستگاهها ابلاغ خواهد شد.
ج) ستاد برگزاری هفته قرآن و عترت
به منظور برنامهریزی و تحقق اهداف و سیاستهای مندرج در طرح هفته قرآن و عترت، این ستاد پس از تصویب طرح در شورای فرهنگ عمومی، در سطح استان تشکیل خواهد شد.
اعضای این ستاد از میان نمایندگان تامالاختیار دستگاههای اجرایی عضو در شورای فرهنگ عمومی استان و سایر دستگاههای اجرایی استان با پیشنهاد مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان (رئیس ستاد) و با حکم معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به شرح ذیل منصوب میشوند:
-1مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان (رئیس ستاد):
-2 مسوول قرآن و عترت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان (دبیر ستاد).
3- نماینده تام الاختیار مدیرکل امور اجتماعی استانداری.
4- نماینده تام الاختیار کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان .
5 - نماینده تام الاختیار سازمان ورزش و امور جوانان استان.
6- نماینده تام الاختیار سازمان آموزش و پرورش استان.
7 -نماینده تام الاختیار سازمان تبلیغات اسلامی استان.
8- نماینده تام الاختیار عقیدتی سیاسی ارتش استان .
9 -نماینده تام الاختیار سازمان اوقاف و امور خیریه استان.
10- مدیر عامل اتحادیه تشکل ها یا موسسات قرآن و عترت استان.
11-مدیر عامل موسسه مجری برگزاری هفته استانی.
12- نماینده اهل تسنن به پیشنهاد نماینده ولی فقیه در استان-درصورت ترکیب جمعیتی شیعه وسنی در استان-.
13 - سایر دستگاههای اجرایی استان به تشخیص رییس ستاد هفته اعم از صداو سیما و شهرداری و حوزه هنری و دانشگاه ها و حوزه های علمیه و مراکز آموزشی و فرهنگی وهنری فعال وموثر .
14- دو نفر از چهره های قرآنی ، فرهنگی وهنری مطرح در استان .
تبصره5 : جلسات ستاد با دعوت رئیس ستاد بعد از تصویب طرح در شورای فرهنگ عمومی استان به عنوان شورای سیاست گذاری و به تناسب نیاز هر استان تشکیل و مصوبات آن با ابلاغ رئیس ستاد لازم الاجرا است.
وظایف ستاد برگزاری هفته قرآن و عترت
1- فراهم سازی شرایط به منظور استفاده بهینه از کلیه امکانات و ظرفیتهای دستگاههای اجرایی استان.
2- برنامه ریزی و محول نمودن فعالیتهای قرآن و عترت دستگاههای اجرایی.
3- دعوت از کلیه دستگاههای فعال استان برای ارائه برنامه متناسب با هفته به منظوردریافت فهرست برنامههای هر یک از دستگاههای مشارکت کننده در برنامه هفته قرآن و عترت.
4- تهیه و تنظیم جدول زمانبندی اجرای برنامههای هریک از دستگاهها در هفته قرآن وعترت.
5- نامگذاری روزهای هفته قرآن و عترت با توجه به شعار و فعالیتهای اجرایی در هر روز.
6- حضور اعضای شورای ستاد هفته قرآن و عترت در برنامهها و فعالیتهای هفته .
ج) دبیرخانه برگزاری هفته قرآن و عترت
دبیرخانه هفته قرآن و عترت با نظر وتشخیص مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی (رئیس ستاد ) و دبیری کارشناس قرآنی متشکل از سایر معاونین و همکاران اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل میشود و کلیه فعالیتهای اجرایی و عملیاتی این برنامه را بر عهده دارد.
تبصره6: تمامی فعالیتهای تبلیغاتی هفته قرآن و عترت استان در قالب ستاد برگزاری قابلیت اجرایی دارد .
وظایف دبیرخانهی ستاد برگزاری هفته قرآن و عترت :
1- هماهنگی برای تشکیل جلسات شوراهای سیاستگذاری و ستاد و انجام مکاتبات مربوط به هفته قرآن و عترت، ابلاغ صورتجلسات و پیگیری اجرای مصوبات.
2- هماهنگی لازم به منظور شرکت اعضای شورای شورای سیاست گذاری و ستاد در برنامهها .
3- هماهنگی و دعوت از مسوولان و اقشار مختلف اجتماعی برای حضور در مراسم و بازدید از برنامهها و فعالیتهای هفته قرآن و عترت.
4- پیگیری و نظارت بر تبلیغات مناسب در خصوص برنامههای این هفته در سطح استان و بهرهمندی از تمام ظرفیتهای رسانهای موجود.
5- پشتیبانی از برنامههای هفته قرآن و عترت .
6- هماهنگی جهت اجرای برنامهها و ارزیابی آن جهت گزارش به شورای سیاستگذاری و ستاد برگزاری هفته .
7- جمع بندی و تهیه گزارش نهایی هفته قرآن و عترت استان برای ارائه به شورای سیاستگذاری، ستاد هفته و معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی .
8- تهیه لوگو، پوستر و کارت دعوت هفته قرآن و عترت پس از تایید ستاد برگزاری هفته قرآن و عترت .
ماده 4: منابع مالی
1. اداره کل تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با توجه به اعتبارات موجود و براساس بند 2 ماده 5 تفاهمنامه، نسبت به تأمین بخشی از هزینهها اقدام مینماید.
2. مابقی هزینههای مالی هفته قرآن و عترت از محل اعتبارات قرآنی اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی استان و سایر دستگاههای عضو و مشارکت کننده در ستاد برگزاری هفته، تأمین خواهد شد.
تبصره7 : میزان مشارکت و سهم هر یک از دستگاههای موصوف در بند 2 این ماده، میبایست به طور دقیق مشخص شود.
ماده 5: سایر مقررات
* موافقت با برگزاری هفته قرآن و عترت در هر استان منوط به تحقق بند های ذیل می باشد .
-1اعلام آمادگی استان از سوی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برای برگزاری هفته قرآن و عترت به صورت مکتوب به معاونت قرآن و عترت پس از تصویب در شورای فرهنگ عمومی .
2- معرفی موسسه معین به عنوان نماینده اداره کل جهت امضای تفاهم نامه
-3با توجه به تصویب طرح در شورای فرهنگ عمومی استان، ایجاد هماهنگی بین کلیه دستگاههای دولتی و غیر دولتی برای مشارکت در این برنامه توسط مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان رئیس ستاد برگزاری هفته قرآن و عترت صورت میگیرد.
ماده6:
این آیین نامه در 6 ماده و 7 تبصره در شورای طرح و برنامه معاونت قرآن و عترت تصویب و توسط معاون قرآن وعترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ابلاغ گردید.